Blog

Συνταγή

Από  Panayiotis Botsivalis  στις

Θρακιώτικος ξινός τραχανάς λαχανικών

ΥΛΙΚΑ

 

  • 500 γρ. κολοκύθα κόκκινη
  •     1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης , αφαιρούμε τα σπόρια
  •     500 γρ. καρότα
  •     500 γρ. ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και το ζουμάκι για να μη σηκώσει παραπάνω αλεύρι
  •     1 κ.σ. μπαχάρι σπασμένο
  •     3 κ.σ. Αλάτι χοντρό
  •     2 κ.σ. πιπέρι
  •     300 γρ. ταχίνι
  •     500 γρ. κρεμμύδια
  •     500 γρ. σέλινο προαιρετικά
  •     1 κιλό σιμιγδάλι
  •     Αλεύρι όσο σηκώσει
  •     (Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια καυτερή πιπεριά μέσα χωρίς τα σπόρια)
  •     Νερό καθόλου
  •     Προζύμι δέκα ημερών συν άλλες δυο μέρες που θα την ξανά φτιάξουμε με νερό και αλεύρι για να γίνει περίπου 1 κιλό, αφράτη και θα την ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Οδηγίες

  1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά – που έχουμε κόψει κομματάκια – και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, με τη σιγανή φωτιά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους και σιγοβράζουν έτσι.
  2. Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Κατόπιν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, γίνονται ένας πηχτός χυλός και μέσα σε αυτόν ρίχνουμε το προζύμι και ανακατεύουμε και μετά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη.
  4. Την ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα για να έχει χώρο να φουσκώσει…. θα την αφήσουμε 2 μέρες να ξινίσει [2 βράδια], μόλις φουσκώνει θα την ξαναζυμώνουμε μέχρι να περάσουν τα 2 βράδια.
  5. Κατόπιν κάνουμε τα παρακάτω:
  6. Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μπουκίτσες ή πιττάκια και τα αφήνουμε σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν γυρίζοντάς τα συνέχεια και από τις δύο πλευρές τους για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Ενδέχεται να διαρκέσει το στέγνωμα 2-3 μέρες.
  7. Όταν στεγνώσουν αρκετά, να μην είναι εντελώς ξερά δηλαδή τα τρίβουμε στο multi, όσο περισσότερο τόσο πιο ψιλός θα γίνει ο τραχανάς μας, καλό είναι όμως να είναι λίγο χοντρός.

Αφήνουμε τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως και τον ανακατεύουμε απαλά με τα ακροδάχτυλα συχνά. Αφού στεγνώσει πολύ καλά τον βάζουμε σε γυάλινο βάζο σε μέρος χωρίς υγρασία ή σε υφασμάτινη σακούλα για να αερίζεται, πάντα σε ξηρό μέρος

Γράψτε ένα σχόλιο

Οι προμηθευτές μας

brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img
brands img